Ιστορικο Πολιτιστικου Συλλογου Κολινδρου «Ο Νικολαος Λουσης»
Τον Σεπτέμβριο του 1989 μια ομάδα εκπαιδευτικών του Κολινδρού σε συνεργασία με την τοπική εκκλησία, (τους εφημερίους των δύο ενοριών Αγίας Θεοδώρας π. Νικόλαο Σιάτρα και Αγίου Γεωργίου π. Μιχαήλ Κουρσιουμπά), ανέλαβε την πρωτοβουλία σύστασης ενός Πολιτιστικού φορέα ο οποίος θα κάλυπτε το κενό που προέκυψε για αρκετά χρόνια στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90 λειτουργούσαν στον Κολινδρό ο Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος Κολινδρού «Αναγέννηση» που εκτός από το αθλητικό μέρος διατηρούσε και τμήματα πολιτισμού (χορευτικά, σκακιού, κ.ά.) καθώς και η Μορφωτική Πολιτιστική Κίνηση Κολινδρού «Αλέξης Ζορμπάς».
Για το όνομα του νέου Πολιτιστικού φορέα προτάθηκε και αποφασίστηκε το όνομα του πρωτεργάτη της Επανάστασης του Κολινδρού το 1878, Επισκόπου Κίτρους Νικολάου Λούση.
Μετά την ιδρυτική πράξη του Συλλόγου η προσωρινή διοικούσα επιτροπή με Πρόεδρο τον Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίας Θεοδώρας π. Νικόλαο Σιάτρα, προέβη στις απαραίτητες ενέργειες επίσημης ανακήρυξης.
Το καταστατικό του Συλλόγου εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο το 1990 που είναι και το έτος ίδρυσης του Συλλόγου.
Πρώτος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ανέλαβε ο Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Θεοδώρας Νικόλαος Σιάτρας.
Το Δ.Σ. αποτελούνταν από 7 μέλη εκ των οποίων 5 αιρετά και οι δύο εφημέριοι των ναών του Κολινδρού συμμετείχαν ως μη αιρετά μέλη στη διοίκηση.
Ο Σύλλογος στεγαζόταν μέχρι το 2015 σε μισθωμένο κτίριο.
Οι βασικοί στόχοι που έθεσε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο εκτός από τη διατήρηση της μουσικοχορευτικής παράδοσης με τη δημιουργία χορευτικών τμημάτων ήταν και η καλλιέργεια του πνεύματος στους κατοίκους του Κολινδρού. Έτσι από τις πρώτες δράσεις ήταν η δημιουργία Ανοικτού Πανεπιστημίου με διαλέξεις και ομιλίες καθόλη τη διάρκεια του έτους και με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων σε διάφορους τομείς του πνεύματος και του πολιτισμού.
Ένας άλλος βασικός στόχος ήταν η διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων, (εικαστικών καλλιτεχνών, λαογραφίας, παράδοσης, φωτογραφίας κ.ά.), με σκοπό την ανάδειξη του ντόπιου δυναμικού αλλά και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς…